Personlige Erfaringer

Efter at have vandret i lande som Norge, Sverige, Australien, New Zealand, Venezuela, Ecuador, Italien, Peru, Bolivia, Schweiz og Danmark gennem de sidste 25 år, har jeg erfaret, hvor vigtigt det er at vælge det rigtige tøj. Det spiller en altafgørende rolle, hvilket tøj man anvender, især når man er mange dages vandring væk fra en tør og varm stue.

Da jeg ikke medbringer ekstra basislag, mellemlag eller yderlag, er det ekstremt nødvendigt, at det tøj, jeg har med, opfylder mine krav afhængig af årstiden, jeg er afsted. Til udendørsfolket er der investeret milliarder af kroner i, hvordan man holder sig tør og varm efter lag-på-lag-princippet. I Danmark har vi ikke samme tradition for at bevæge os ud i naturen som vores nordiske venner. Men herhjemme har vi håndværkere, som er udenfor i størstedelen af deres arbejdsdag.

Teknologi og Komfort til Håndværkere

Rockidan mener, at teknologien bag lag-på-lag-princippet også skal komme håndværkere til gode. Rockidan har i mange år leveret høj kvalitets specialprodukter til industri, bygningsmalere, murere, tømrere, gulventreprenører og akustikinstallatører m.v. Dette følger vi op med beklædning til basislaget, der enten kan anvendes alene eller med en T-shirt, mellemlag eller yderlag over.

Valg af Producent

Valget af producent var nemt. Jeg har selv anvendt Odlo og Darn Tough igennem mange år og på mange ture. Er du i tvivl om, hvilket Baselayer der passer til dit arbejde og fritid, så ring endelig, så vi kan få dig klædt ordentligt på.

Lag-på-lag-princippet

Lag-på-lag-princippet er ikke et nyt fænomen, men en gennemtestet og effektiv måde at opholde sig komfortabelt under næsten alle vejrmæssige forhold. Helt enkelt drejer det sig om at kunne regulere din kropsvarme i forhold til vejret og aktivitetsniveauet. Ved anvendelse af lag-på-lag kan du holde dig varm og tør ved at isolere mod kulde, transportere sved væk fra kroppen samt beskytte mod vind og nedbør.

Lag-på-lag inddeles i tre kategorier:

  1. Basislag/Inderste lag (undertøj lang/kort):

    • Transporterer sveden væk fra kroppen
  2. Mellemlag (isolerende lag):

    • Bevarer kropsvarmen og beskytter mod kulde
  3. Yderlag (beskyttende lag):

    • Beskytter mod vind og regn

Basislag

Uanset hvilken form for fysisk udendørsaktivitet i kølige eller kolde omgivelser, er det en fordel at bruge svedtransporterende undertøj som basislag. Dette kan være både syntetisk (polyester og nylon), uld (merinould) eller en blanding af de to. Bomuld er en dårlig idé, da det holder på fugten, bliver tungt, koldt, klamt og næsten umuligt at tørre.

Syntetisk

Syntetisk undertøj transporterer sveden effektivt væk fra kroppen og ud i mellemlaget, så kroppen holdes tør og varm. Syntetisk undertøj er ekstremt svedtransporterende, let og hurtigt tørrende. Dog har det den ulempe, at det ikke isolerer så længe det er vådt, og ved længerevarende brug kommer det hurtigt til at lugte. Derfor anbefaler vi syntetisk basislag til dagsaktiviteter med høj intensitet som løb, mountainbike, alpinski (ved afterskiing anbefales uld af hensyn til sine medmennesker), nordic walking osv.

 

Fordele Ulemper
lav vægt  Lugter fælt ved længerevarende brug
hurtigttørrende Dårlig isolerende, når det er vådt
Ekstremt svedtransporterende  
Billigere end uld  

 

Merinould

Merinould er et fantastisk materiale til basislag, især under koldere forhold. Det er naturligt svedtransporterende og kan absorbere fugt, samtidig med at det holder dig varm. Merinould har også naturlige antibakterielle egenskaber, som forhindrer svedlugt. Dette gør det ideelt til længere ture og aktiviteter, hvor du ikke har mulighed for hyppig tøjvask.

Fordele Ulemper
Varm når våd Tungere end syntetisk
Slidstærkt Tørrer langsomt 
Meget svedtransporterende Dyrt
Lugter ikke ved længerevarende brug  

 

Mellemlag

Mellemlaget fungerer som et isolerende lag, der hjælper med at bevare kropsvarmen. Dette lag kan bestå af fleece, dun eller syntetisk isolering. Mellemlaget skal være åndbart, så fugten fra basislaget kan fordampe gennem det.

Yderlag

Yderlaget beskytter mod vind og regn. Dette lag skal være vandtæt og åndbart for at sikre, at du forbliver tør og komfortabel, selv under våde forhold. Typiske materialer til yderlag omfatter Gore-Tex og andre vandtætte membraner, der tillader fugt at slippe ud, mens de forhindrer vand i at trænge ind.

Afsluttende Bemærkninger

Lag-på-lag-princippet er en gennemtestet metode til at holde sig varm, tør og komfortabel under alle vejrforhold. Ved at vælge de rigtige materialer og kombinere dem korrekt kan du opnå optimal beskyttelse og komfort. Uanset om du er håndværker, udendørs entusiast eller begge dele, kan de rigtige lag gøre en enorm forskel for din oplevelse og ydeevne.

Køb online hos Rockidan eller besøg vores fysiske butik i Aabenraa. Få vejledning hos Rockidan på telefon 74613366 eller på mail mail@rockidan.dk.