Egebjerg Mølle ved Svendborg ligger idyllisk i de fynske alper. Efter en gennemgribende facaderenovering giver møllen nu både udsigt og viden. Få bygninger i Danmark ligger smukkere end Egebjerg Mølle, men som så mange andre møller i landskabet lå den forfalden og ubenyttet hen. Indtil 2006, hvor man gik i gang med en totalrenovering for siden at gøre møllen til et populært udflugtsmål med udstillinger, naturinfo og en enestående udsigt.

En Idyllisk Beliggenhed

Egebjerg Mølle er smukt placeret i de fynske alper, en betagende del af det sydfynske landskab. Denne mølle har altid været en del af det lokale miljø, men som tiden gik, blev den forladt og forfaldt. Dette ændrede sig dog dramatisk i 2006, da en omfattende renovering blev iværksat for at bringe møllen tilbage til sin tidligere pragt og tilføje en ny dimension til dens funktion.

Totalrenoveringen i 2006

Fra Forfald til Fyrtårn

Den forfaldne bygning var meget mør og fugtig med afskallende maling og puds. Møllen blev derfor renset, tørret og pudset op med kalkmørtel, inden facaden blev svummet med Rockidans Svumme og til slut malet med Dinova SI Fusion Facademaling. Denne proces sikrede ikke blot en visuelt tiltalende facade, men også en holdbar og beskyttet overflade, der kan modstå de hårde danske vejrforhold.

Bevarelse af Historisk Integritet

Det solide metalbånd, der løber rundt om møllen oven for omgangen fik ligeledes den store tur med en epoxy stålprimer inden maling med Hæfteprimer og Premium PU-Satin. Dette arbejde var afgørende for at bevare møllens strukturelle integritet og sikre, at den kunne modstå tidens tand. Den gamle møllebygning fra 1860 fremstår nu som et strålende hvidt fyrtårn, der tiltrækker besøgende fra nær og fjern.

Et Populært Udflugtsmål

Naturformidling og Udsigt

Egebjerg Mølle blev omdannet til et formidlingscenter med fokus på naturaktiviteter og det sydfynske landskab. Møllens nye hat, en ikonisk vredet prisme, giver en enestående udsigt over landskabet. Denne unikke struktur tilføjer ikke kun æstetisk værdi, men fungerer også som et pædagogisk værktøj, der hjælper besøgende med at forstå og værdsætte den lokale natur.

Samarbejde og Støtte

Projektet blev realiseret gennem samarbejde mellem det lokale møllelaug og omkringliggende kommuner. Støtte fra organisationer som Realdania, LAG Svendborg, Friluftsrådet, Egebjerg Møllelaug og Nationalparkundersøgelsen (finansieret af Naturturisme I/S og Nordea-fonden) var afgørende for at sikre projektets succes. Dette tværkommunale initiativ har gjort det muligt at bevare en vigtig del af den lokale kulturarv og skabe et værdifuldt samlingspunkt for samfundet.

En Renoveringsmæssig Bedrift

Arkitektonisk Ledelse

Renoveringen blev projekteret af DOLMER Arkitekter, mens det grundige facadearbejde blev udført af Murer og Tømrerfirma Ole Foged Jensen, Stenstrup. Deres omhyggelige arbejde sikrede, at møllens historiske karakter blev bevaret, samtidig med at moderne materialer og teknikker blev anvendt for at forbedre dens holdbarhed og funktionalitet.

Anerkendelse og Prisnominering

Projektet med Praksis Arkitekters ikonisk vredne prisme på toppen blev indstillet til Renoverprisen 2015. Denne anerkendelse fremhæver ikke kun det arkitektoniske mesterskab, der blev udvist i renoveringen, men også den positive indvirkning, projektet har haft på lokalsamfundet og dets besøgende.

Fremtiden for Egebjerg Mølle

Egebjerg Mølle står nu som et lysende eksempel på, hvordan historiske bygninger kan genoprettes og omdannes til moderne kultur- og læringscentre. Med sin nye funktion som udstillingssted og formidlingscenter spiller møllen en vigtig rolle i at fremme forståelsen for den lokale natur og kulturhistorie. Den strålende hvide facade og de unikke udsigtsmuligheder sikrer, at Egebjerg Mølle fortsat vil være et populært udflugtsmål i mange år fremover.

Besøg Egebjerg Mølle

Hvis du ønsker at opleve Egebjerg Mølle og dens fantastiske udsigt over de fynske alper, er du velkommen til at besøge denne historiske perle. Uanset om du er interesseret i arkitektur, historie eller natur, har Egebjerg Mølle noget at tilbyde for alle. Med sin rige historie og smukke omgivelser er Egebjerg Mølle et must-see destination på Fyn.